Черешите се включват в извънредните мерки за подкрепа на производителите

Стопаните ще могат да прилагат познатите вече две мерки - за изтегляне на продуктите от пазара и небране на продуктите

17.05.2016 | 19:30 Редактор:
Снимка: Министерство на земеделието
Снимка: Министерство на земеделието

Черешите се включват в извънредните мерки за подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци, през периода от 1 юли 2016 г. до 30 юни 2017 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Стопаните ще могат да прилагат познатите вече две мерки - за изтегляне на продуктите от пазара и небране на продуктите.

Производителите ще получат компенсация за продукцията в размер на 48.14 евро на 100 кг. и за транспортните разходи, ако при изтеглянето от пазара черешите бъдат предоставени на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода.

В случаите, когато плодовете бъдат унищожени на полето компенсацията ще бъде в размер на 14.44 евро на 100 кг.
 
Условията за подпомагане на производителите, които не са членове на организации прилагащи оперативни програми, са уредени в Наредба № 6 от 28.08.2014 г. за условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете.
 
Мерките ще се прилагат и за останалите продукти, които бяха включени през 2015 г.: домати, моркови, пипер, краставици, корнишони, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, сливи, десертно грозде, праскови и нектарини, киви, портокали, клементини, мандарини и някои меки плодове.
 
Всяка държава-членка може да прилага предвидените мерки за количества до 3 000 тона от един или повече от допустимите продукти.