Новият главен архитект планира: София - зелена, без коли и наситена с хора

Той представи приоритетите си

16.05.2016 | 21:09 Редактор: Ирина Георгиева
Новият главен архитект планира: София - зелена, без коли и наситена с хора

Центърът на София да се насити с хора, а не с автомобили, планира новият главен архитект на София Здравко Здравков. Днес той представи приоритетите си като главен архитект на София на пресконференция в Столичната община.

Според концепцията му София трябва да стане зелен град чрез развитието му в три основни направления. Първото е мобилност и промяна в модела на придвижване от врата до врата с лек автомобил. Това ще стане чрез изграждане на качествени трасета на обвързана велосипедната мрежа, която осигурява критериите за безопасност и придвижване в града.

Втората стъпка е развитие на градския транспорт чрез система от интегрирани спирки, които да обвързват всички видове наземен и подземен транспорт, посочи той. Такава спирка има на Централна гара, а когато бъде завършена третата линия на метрото, ще има и в кв. "Горна баня".

По думите на Здравков другата основна стъпка за обезсърчаване на столичаните за ползване на личните автомобили е продължаване на изграждането на буферни паркинги. Това ще позволи на хората да оставят автомобилите си в периферията на града и да се придвижат с градски транспорт до центъра.

Целта е да се освободи историческият център за велосипедно и пешеходно придвижване, да се създаде нова градска култура за ползване на обществените пространства, които да се наситят с хора, посочи още той.

Прочетете цялата новина в Dnes.bg