Калоян Паргов: Поведението на АБВ ще бъде тест за обединението вляво

БСП подкрепя решението на АБВ да се оттегли от властта, коментира депутатът

16.05.2016 | 15:32 Редактор:
Калоян Паргов: Поведението на АБВ ще бъде тест за обединението вляво
Калоян Паргов: Поведението на АБВ ще бъде тест за обединението вляво

Присъствието на представител на БСП на конгреса на АБВ, от една страна е уважена покана, от друга – отбелязване на положителния факт, че партията e напуснала правителството. 

Това каза в ефира на БНР председателят на БСП - София Калоян Паргов. Депутатът присъства на втората национална конференция на АБВ в неделя. 

Според Паргов бившият президент и настоящ председател на АБВ Георги Първанов има амбицията да вземе активно и водещо участие в предстоящите президентски избори.

"Профилът на следващия президент не бива да се налага авторитарно и едностранно. Нещо, което звучи притеснително след вчерашния конгрес на АБВ. По-скоро трябва да се търси онази надпартийна фигура, която да обединява, да е равно отдалечена и да е изпълнена със съдържание" категоричен е Паргов.

Той каза, че през следващите месеци внимателно ще наблюдават поведението на депутатите на АБВ:

"Тест за обединение вляво ще бъде поведението на парламентарната група на АБВ от тук нататък. Защото в това ще разчетем сигналите дали това излизане не беше едно показно излизане, а в същото време да продължат по стария начин, както го правят колегите от Реформаторския блок".

Подкрепата си за АБВ в неделя заявиха и от ДПС в лицето на зам.-шефа на ПГ на ДПС Йордан Цонев: "Независимо от краткия си път, АБВ успя да заеме завидно място на политическата сцена. Ние, от ДПС, отчитаме факта, че сме имали политическо взаимодействие с голяма част от вашето ръководство, както и с членовете и симпатизантите ви", декларира Цонев по време на конференцията на левицата.