fallback

Политически настроения обхванаха "Евровизия"

Москва с противоречиви мнения след победата на Украйна и изпълнителката Джамала

15.05.2016 | 13:20 Автор: Мария Аладжова

Песенният конкурс Евровизия и тази година беше белязан от политически противоречия и коментари. Мненията в Москва за отминалото издание на престижния конкурс „Евровизия“ са разнопосочни, като преобладават негативните и умерените сред тях, съобщава БНР.

Според руските анализатори, песента на техния участник в песенния конкурс Сергей Лазерев е била изборът на европейските зрители, което доказвало, че Европа желае Русия, но Брюксел определя посоката. 

В коментаторните студия след обявяването на резултатите дори се появиха тези, че професионалното жури е било измислено от организаторите с цел да бъде манипулиран резултата.

Не липсваха и политически коментари, свързани победата на Украйна в лицето на изпълнителката от татарски произход Джамала, която представи песента "1944". Според повечето руски наблюдатели, които все пак признаха превъзходството на украинската песен, се открояваха тезите, които твърдяха как при евентуална победа на Русия на "Евровизия", всички европейски страни са щели да бъдат поставени в особена ситуация да решават дали да участват в организиран от Москва фестивал. 

"Сега тази дилема вече я няма", обобщи едно от музикалните руски издания, цитиранот от БНР: "Предстои да видим какъв домакин ще бъде Киев и дали ще повтори шведското издание, което тук беше оценено като невероятно от организационна гледна точка.

Що се отнася до българското участие и песента на Поли Генова "If Love Was A Crime", то тук оценките от руска страна бяха предимно положителни. Още преди началото на конкурса Филип Киркоров, който и тази година беше лидерът на руския екип, направи прогноза, че България ще се изкачи високо в класацията.

/Снимка: Eurovision/

fallback
Още от България
fallback