2230 лв. месечно за семейство, за да живее добре

Под минимума за издръжка са общо 5 милиона и 700 хиляди българи

13.05.2016 | 17:47 Редактор: Васил Детелинов
2230 лв. месечно за семейство, за да живее добре

2230 лева. Толкова са необходими месечно на едно четири членно семейство, за да живее нормално. Изчисленията са направени от КНСБ. Те показват, че средствата необходими да живеем добре намаляват , а все повече семейства едва свързват двата края. Нещо повече - доста домакинства прибягват към спестяванията си, за да платят текущи сметки.

Женският пазар в София - място където има цени и за бедни и за богати. Тук за 2 лева хората с по -малко средства могат да си купят 4 кюфтета, а по- заможните около 100 грама бадеми. За да живее добре четиричленно семейство, трябва да разполага с около 558 лева, за всеки един от тях.Това показват данните на КНСБ за последното тримесечие. Под минимума за издръжка са общо 5 милиона и 700 хиляди българи. Ева Димчева е сред тях с 370 лева пенсия. С част от нея е напазарувала днес.

С пенсията си от 370 лева , Ева Димчева надхвърля линията на бедност. Сега тя е 296 лева. С толкова пари на месец живеят над 3 милиона души, а над 2 милиона се препитават и с по -малко.

Без работа са над 105 хиляди души. Колкото повече безработни, толкова по – свито потребление, толкова по малко и инвестиции отчита КНСБ. И въпреки че от началото на годината средната работна заплата е станала 894 лева, все повече домакинства прибягват до спестяванията, за да си платят сметките.

Най бедни остават хора във Видин, Благоевград, Хасково, Силистра и Кюстендил. Там средната заплата е около 600 лева.

Още в репортажа на Васил Детелинов.