В Бобов дол е сформиран кризисен щаб заради язовир "Долистово"

Нивото на язовира снощи е достигнало до 80 см под стената му - ситуацията вече е под контрол

13.05.2016 | 16:13 Редактор:
В Бобов дол е сформиран кризисен щаб заради язовир
В Бобов дол е сформиран кризисен щаб заради язовир "Долистово"

В община Бобов дол е сформиран кризисен щаб, след като нивото на водата в язовир "Долистово" снощи стигна 80 сантиметра под стената му заради обилните дъждове. Това съобщи кметът на миньорския град Елка Величкова, пише БНР.

Екипи на общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" с техника на противопожарната служба са изпомпвали вода, за да спадне нивото на язовира до 2:00 часа през изминалата нощ.

Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за отдалечените на километър и половина къщи от село Долистово. 

Началникът на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светлин Георгиев потвърди, че няма опасност от преливане на язовира. Той увери, че дълбочината на язовира е паднала на под 5 метра. 

Екипите на пожарната и на "Благоустройство и комунално стопанство" при общината в Бобов дол завършиха разширението и вдлъбняването на преливника. Почиства се шахтата - така, че да се отпуши основният изпускател на язовира. Това ще стане много трудно, защото шахтата не е почиствана от години.

Водният обект е с площ около 20 декара и капацитетът му около 40 хиляди куб. метра вода.

Кметът Величкова използва случая да постави отново въпроса чия собственост е язовир "Долистово". Той не е обищински, наследниците му са десетки и стотици, които имат земеделска земя като правоприемници от бившето ТКЗС. Те не са издирени, нямат отношение към поддържането и стопанисването му. Общината обаче не може да не се намеси в ситуация като създалата се тази нощ, уточни кметът.