fallback

Село Мрамор с място за зелени отпадъци

Срещу бележка за платен данък сгради всеки столичанин може да получи до 10 кг. компост

12.05.2016 | 18:07 Автор: Васил Детелинов

Жителите на столичното село Мрамор вече могат да изхвърлят зелените отпадъци от дворовете и градините си на специално обособено място. Идеята на общината е по този начин отпадъците да се използват за компост, а селото да стане по- чисто и приветливо.

Обособеното заграждение е върху общинска земя от 120 кв. м. Намира се на входа на село Мрамор и е 10-то подобно на територията на Столичната община.

 "Тук могат да носят единствено и само зелени градински отпадъци като клони, храсти, трева от косенето и други зелени отпадъци при почистването на дворовете и градините. Всичко останало не може да е тук. То си пише, че е за зелени градински отпадъци"- обясни Веска Георгиева, началник на Столичния инспекторат.

Мястото е нарочно избрано в началото на селото, защото много често жителите изхвърлят там отпадъците си от дворовете. До месец в село Мрамор ще бъде обособена още една зона за зелени отпадъци.

"Тук е добре защото когато оставят зелените отпадъци до кофите, при вятър те се разнасят и не могат да бъдат събрани, а тук мястото е само за това и ще е добре, че няма да се изхвърлят до реката"- каза кмета на район "Връбница" Младен Младенов.

 Подобни зони ще бъдат изградени и в кварталите "Витоша", "Драгалевци" и "Княжево". А събраните зелени отпадъци ще се превозват в завода за компост в Хан Богров. От там срещу бележка за платен данък сгради всеки столичанин може да получи до 10 кг.  компост.

Още в репортажа на Васил Детелинов.

 

 

 

 

 

fallback
Още от България
fallback