Решено: Национален референдум съвместно с президентските избори

Предложението беше подкрепено от 131 депутати

12.05.2016 | 11:44 Редактор: Ирина Георгиева
Решено: Национален референдум съвместно с президентските избори

Национален референдум съвместно с президентските избори. Това решиха депутатите днес, информира "Фокус". 131 от тях подкрепиха предложението, против него бяха 18 народни представители, а само 1 се въздържа.

Предложението за иницииране на референдум беше внесено от инициативен комитет, който бе събрал около 600 000 подписа на гражданите. 

Националният референдум ще се проведе с въпроси:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори? 
  6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“

Депутатите от ПГ на ГЕРБ не участваха в дебата. Председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов посочи в началото на дебата, че неговата парламентарна група ще подкрепи всички 6 въпроса.

Според Янаки Стоилов от ПГ на „БСП лява България” част от тези въпроси са конституционно допустими. 

 Хамид Хамид, депутат от ПГ на ДПС, коментира, че неговата парламентарна група ще гласува против въпросите, защото според закона не може бъде свикван Национален референдум с въпроси от компетенциите на Велико Народно събрание.