fallback

Днес обсъждат в парламента искането за референдум

Той ще е за промени в структурата на Народното събрание и субсидирането на партиите, и е поискан от Слави Трифонов

12.05.2016 | 08:45 Автор: Ирина Георгиева

Първа точка в програмата на парламента днес е референдумът за промени в структура на Народното събрание и субсидирането на партиите, поискан от телевизионния водещ Слави Трифонов, пише БНР.

Въпросите от референдума търсят съгласие за редуциране на броя на депутатите до 120 души, дали да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Предлага се и въпрос субсидията на партиите да е 1 лев за получен глас.

Допуснати са всички въпроси без този за електронното гласуване. Милион и 800 хиляди души се произнесоха в полза на дистанционното гласуване по електронен път на референдум през 2015 г. В Изборния кодекс народните представители записаха, че експерименталното дистанционно гласуване ще се състои през 2018 г. на парламентарните избори. След големи препирни по Изборния кодекс депутатите оставиха и текста, който позволяваше референдум да има заедно с избори.

Остават въпросите:

-Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура; - Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120; - Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите; - Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори; - Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

fallback
Още от България
fallback