КЗП отчете минимален брой сигнали за нередности по празниците

Димитър Маргаритов призова пътуващите да търсят съдействието на комисията при нередности през идния туристически сезон

09.05.2016 | 18:43 Редактор: Мария Аладжова
КЗП отчете минимален брой сигнали за нередности по празниците

Минимален брой сигнали за нередности по празниците са получени в Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщи в ефира на БНР председателят на комисията Димитър Маргаритов.

"Присъствахме активно на терен с наши екипи, които контролираха състоянието на пазара в моменти на повишено потребителско търсене, но за разлика от подобни предходни периоди, бих казал, че сме получили сравнително малко жалби и сигнали. Оттам са и по-малко нарушенията", обясни Маргаритов.

По думите му в КЗП вече има утвърдена практика за разкриване и преустановяване на нелоялни практики при телекомуникационните компании.

През април Върховният съд потвърдил решенията на комисията по два случая за нелоялни практики. Те са били адресирани към хората от по-уязвимите социални групи, сред които и хора от третата  възраст. 

Важно за предстоящия туристически сезон

При купуване на туристически пътувания, потребителите трябва да знаят, че има 14-дневен срок, за подаване на сигнал след установена нередност:

"Туроператорите са длъжни да осигурят свои представители на мястото, където се използва предоставената услуга, но могат да се свържат и директно с нас, включително на горещия телефон, за да реагираме своевременно. За нас е важно и полезно и в този смисъл приканвам потребителите да ни информират за проблемите, незабавно след като почувстват, че такива има, за да можем да се притечем и да съдействаме, за да остане потребителят доволен, да не се стига до провалени почивки, а по-скоро до някакъв тип компенсация, което да удовлетвори в максимална степен потребителите", призова Маргаритов.

До момента в КЗП не са постъпили оплаквания от туристи, блокирани от стачката в Гърция.

Комисията има готовност за разкриване на временни приемни в черноморските курорти във връзка с предстоящия летен сезон.