fallback

Опашки за записване на първокласници

Възможно ли е да се промени системата, за да се сложи край на опашките?

09.05.2016 | 19:00 Автор: Ирина Георгиева

Четвърти ден родители на първокласници се редят на денонощни опашки пред столичното 133 СОУ, за да запишат децата си. Възможно ли е да се промени системата, за да се сложи край на опашките?

Палатки, походни легла и десетки родители – такава е била гледката пред 133 СОУ Александър Пушкин в София. Опашката се оформила от родители, които желаят да запишат децата си в първи клас. 

"Взели сме си номерче в 9 часа снощи. Иначе сега чакаме, почти цяла нощ сме били тука на смени. Защо сте избрали това училище? Защото е едно от най-елитните в София", коментира пред Bulgaria ON AIR Радина, родител на дете.

Учениците се приемат по точкова система, при равен брой точки се взема предвид, времето на записването. 

"Аз още вчера ги видях, защото имах работа тук в центъра и минах и видях една голяма опашка, но така е било от години насам", добави Кристян Попов, който е учител по английски език. 

"Минахме през училище, при което видяхме хора, които бяха легнали и явно 2 дена са седели пред училище и спаха там. Беше много странно, ние се учудихме", добави Михаил, ученик от 11 клас.

Между 5 и 6 деца се борят за място в училището. Общият прием за първи клас е 96 ученици. За да запише дъщеря си Цанко се реди вече 20-ти час на опашката. Избира 133-то СОУ, защото го намира за едно от най-добрите в София.

"Според мен не е много нормално, но какво да правиш – всеки, който държи на образованието на децата си...въпреки че можеше да стане онлайн, някаква система да се измисли или нещо по-елегантно, но за образованието на децата не трябва да се жалят средства и нерви," заяви Цанко, родител на дете.

"Ако се направи единен прием за цяла София, това, което се случва пред вратите, мисля, няма да го има, а и друго нещо – родителите взимат отпуск, за да се редят на опашки. Различните училища, приемат в различно време и това е неудобство, тоест техните отпуски отидоха да се редят по опашки за някои училища", заяви Даниела Борисова, директор на 133 СОУ.

Според класациите 133 СОУ Александър Пушкин е в топ 10 на най-силните училища в София и 12-то в страната.

Репортаж на Виктор Борисов и операторът Иван Ставрев:

 

fallback
Още от България
fallback