fallback

Майсторлъкът на печеното агнешко в село Паталеница

Гергьовденското агне в Паталеница се приготвя по запазена от години традиция

06.05.2016 | 17:51 Автор: Пролетина Съботинова

С многобройни чевермета на открито посрещнаха Гергьовден в пазарджишкото село Паталеница. Там от незапомнени години посрещат 6 май по стара традиция - на открито се въртят десетки гергьовденски чевермета.

Гергьовденското агне в Паталеница се приготвя по запазена от години традиция. Хората в селото разказват, че обичаят повелява във всеки дом да се приготви печено агнешко, независимо дали има именник:

"Няма Георги, няма Иван, няма Драган. Всякой пече агне.",разказва Асен Ружинов.

Приготовленията започва от ранни зори. Мъжете в селото изкопават т.нар. трапове и напалват огньове от лозови пръчки. Готова ли е жарта, подреждат се и чеверметата, а печенето им отнема 5-6 часа.

"Седем и половина – като сметнем пет часа тъкмо за обяд са готови! И сме гладни и да не са хубаво опекани, пак са ни сладки", разказва Георги.

Изкусните майстори казват, че  майсторлъкът на печеното агнешко не е в подправките и плънката – а в бавното и търпеливо "въртене":

"Да не бързаш с огъня, да има хубава музика, хубавво пиене и хубава салата", разказва и Атанас.

"Какъв е майсторлъка, кога става най-вкусно? Като го турим на масата" , допълва го и Асен.

А някои от местните са измислили как и агнето да е с хрупкава коричка, и да избегнат дългите часове около жарта:

"Може да питате другите дали им омръзва – защото аз съм си приготвил тука съм си приготвил и само сядам и пия – без да въртя", доволен е Лазар Гогов.

Хората в Паталеница разказват, че спазват традицията си с години, защото е повод около трапезата да се съберат цели семейства.

 

fallback
Още от България
fallback