fallback

Два апарата за лечение на рак стоят на склад

Заради забавени и тромави административни процедури, близо 20 хиляди онкоболни пациенти чакат за лечение.

04.05.2016 | 20:48 Автор: Пролетина Съботинова

150 души чакат за изследвания с пет-скенер в Александровска болница.  За преглед онкоболните пациенти  се рядят близо 2 седмици. На опашката е и Невена.

"Поради съмения, евентуално, за рецидив споделих с личния си лекар и  той ме насочи към пет скенера. Веднага направих искането за амболаторния лист на 22 април и веднага беше отриергирано. Така за днес имах дата за пет скенер" разказва Невена Михова от Ловеч.

Пет-скенерът в Александровска болница работи със скъпи изотопи. Болницата ще намали разхода си за тях наполовина, когато заработи купеният от лечебното заведение циклотрон. Все още няма лиценз за машината.

"Процедурата за издаване на лиценз е тромава. Октомври месец бе инсталиран циклотронът, но все още има финални неща, които да се уточнят и позволението, което трябва да получим от Агенцията по ядрено регулиране", коментира д-р Валерия Хаджийска от Клиниката по нуклеарна медицина от Александровска болница.

На склад, готов за работа, от януари стои и циклотронът на БАН. Произведените изотопи от апаратурата ще струват 5 пъти по-евтино от тези, които България сега внасят от чужбина. Те обаче не се произвеждат поради липса на разрешение за строеж на сградата, в която да се съхранява машината. Решение няма вече повече от година и половина. Причината – мудност в администрацията.

"В момента се избира общото събрание, което на практика трябва да издаде този акт. Докато се събере това събрание и после негов председател, органи на това събрание.  Близо 20 000 пациенти трябва да търсят спасение в Германия, Турция или друга държава", коментира доц. д-р Димитър Тонев от Институт по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Амбициите са до месец да заработи машината в Александорвска болница, а от янури следващата година и тази в БАН. Очакванията - България да се превърне в лидер на балканите за произдвоство на изотпи за пен-скенери.

 

fallback
Още от България
fallback