Отпускат 20 млн. лева на общините за щети от бедствия

Правителството отдели и 3 млн. лева за присъединяването към Шенген

04.05.2016 | 17:24 Редактор: Тодор Петров
Отпускат 20 млн. лева на общините за щети от бедствия

Правителството одобри отпускането на над 20.5 млн. лева за преодоляване на щетите от природни бедствия по бюджетите на общини.

С парите ще се разплатят извършени разходи за аварийно-спасителни дейности при овладяване на бедствени положения и кризисни ситуации. Те са предназначени още за укрепване на сгради, свлачища, за защита от вредно въздействие на водите и др.

Правителството одобри и разходването на предвидените в централния бюджет 3 млн. лв. за изпълнението на проекти, свързани с присъединяването на България към Шенгенското пространство, пише Dnes.bg.

Средствата се предоставят по бюджетите на МВР и на областната администрация на Хасково за довършване изграждането на тристранен контактен център между България, Гърция и Турция на ГКПП "Капитан Андреево".

Парите са още за доставка на прибори и консумативи за тях за откриване, локализиране и идентифициране на взривни материали и експлозиви, на системи за откриване на укрити лица в транспортни средства, на плавателни средства за осъществяване на граничен контрол по речните граници, за рециклиране и възстановяване на батерии за ръчни термовизионни камери и др.