fallback

На всеки час умират по 20 души, заразени с болнични инфекции

Около 36 на сто от тези болнични зарази са предотвратими, твърдят лекари

04.05.2016 | 15:40 Автор: Ирина Георгиева

На всеки 3 минути умира човек, заразен в здравно заведение или това е равно на 16 млн. пациенти за година. Жертвите са повече, отколкото ако всеки ден ставаше самолетна катастрофа, при която няма оцелели. Това стана ясно по време на конференция в София, посветена на Световния ден за хигиена на ръцете 5 май, съобщи в. "24 часа".

Около 4 млн. души се заразяват всяка година в Европа във връзка с медицински грижи като за 37 хиляди изходът от инфекцията е фатален. Това обясни доц. д-р Росица Вачева-Добревска, ръководител на лаборатория “Микробиология и вирусология” в “Царица Йоанна-ИСУЛ” и завеждаща Националния референтен център по превенция и контрол на вътреболничните инфекции. По думите й тези зарази водят до допълнителен престой в лечебно заведение средно по около 16 млн. дни годишно.

Лекарите изтъкнаха, че близо 36 на сто от тези инфекции са предотвратими. Според тях важен елемент от тази профилактика е спазването на правилата за хигиена на ръцете на медицинския персонал. Тя е на пръв поглед банален, но всъщност много важен начин и за ограничаване на разпространението на патогени с множествена резистентност към антибиотици.

39% от медицинския персонал не обръща достатъчно внимание на хигиената на ръцете, показват данни на Световната здравна организация. Тази тенденция може да има фатални последици за пациентите основно при урологичните инфекции, свързаните с катетризация сепсиси, вентилационните пневмонии и инфекциите на хирургичното място.

При комплексни грижи вътреболничните инфекции може да намалеят от 60 до над 80% за различните отделения и клиники. Това предполага спазването на изискванията за щателно измиване и поне 30-секундна допълнителна дезинфекция на ръцете. “Потушаването” на болнична инфекция може да излезе на болницата до 40 хил. евро, а еднократното почистване на ръцете - 18 евроцента, напомниха специалистите.

fallback
Още от България
fallback