fallback

Пускат 110 нови автобуса в София през септември

Автобусите ще разполагат с интернет, видеонаблюдение, климатик и рампи

04.05.2016 | 14:00 Автор: Мария Аладжова

110 нови автобуса ще бъдат доставени в София през септември. Около месец по-късно те ще бъдат пуснати в експлоатация по линиите 60, 64, 77, 309, съобщи Слав Монов, директор на "Столичен автотранспорт", пише Dnes.bg

Безплатен интернет, видеонаблюдение в пътническия салон, климатик, рампа за детски колички и хора с увреждания са част от екстрите на новите возила.

Двигателите на автобусите са произведени във Великобритания и са сертифицирани от компетентния орган по одобрение на Обединеното кралство - VCA. Единствено шасито и купето на автобусите са изцяло произведени от китайска компания.

Те отговарят на най-високия екологичен стандарт Евро 6. Скоростната кутия е произведена в Германия. Разходът им на гориво е 38 литра на 100 километра.

Избраната фирма-доставчик е "Джънджоу Юйтун Бус Ко. Лимитид". Тя е най-големият производител на автобуси в света с годишно производство от над 65 хил. автобуса от всички класове и типове двигатели.

Фирмата е носител на множество престижни награди за иновации, качество и сигурност на автобусите. През 2011 г. дружеството печели наградата Световен автобусен производител на годината на представителното световно изложение в Кортрийк, Белгия, посочи Монов.

Доставката на 110 единични дизелови автобуса е част от програмата на Столичната община за модернизация на автобусния парк. Избраната оферта е сред тези с най-ниска цена като със спестените средства ще бъдат закупени още 30 нови единични автобуса. Цената на автобусите е 33 млн. лева заемни средства от Европейската инвестиционна банка, каза Слав Монов, цитиран от БТА.

Той каза, че Столичният общински съвет е приел програма за модернизация на автобусния парк в следващите три години, по която ще бъдат доставени още 190 нови автобуса.

С изпълнението на програмата ще бъдат спрени от движение автобусите, които са произведени между 1976 г. и 2002 г. Това са автобусите със стандарти Евро 0, Евро 1, Евро 2. Всички нови автобуси задължително ще са със стандарт Евро 6.

/Снимка: Архив/

fallback
Още от България
fallback