fallback

Нормално е нивото на реките в региона на София

Екипи наблюдават водните нива, проверяват дали има запушвания, затлачвания и паднали дървета

03.05.2016 | 14:01 Автор: Луиза Божинова

Към момента нивото на реките на територията на Столична община е в норма. Всички екипи са в готовност. Това каза заместник-кметът на Столична община Мария Бояджийска по време на пресконференция за дейностите по превенция на наводнения, предаде "Фокус". "Непрекъснат контрол се осъществява между екипите на всички 24 района, които извършват мониторинг и наблюдение, така че в случай на необходимост веднага може да се реагира", допълни Бояджийска.

Общата дължина на речната мрежа, която се поддържа от Столична община е приблизително 400 км. Основните поречия са - Владайска, Слатинска и Перловска река, както и техните притоци. По думите на Бояджийска всяка година се извършва планово почистване, като кметът одобрява годишна планова програма за почистване на речните корита и дерета. Поддържат се приблизително 60-65 км от реките, като в тях се извършва основно почистване. 

"В останалите речни корита, които не са включени в програмата, извършваме поддръжка. Това означава, че се прави мониторинг и се проверява дали има запушвания, затлачвания и паднали дървета. Тази дейност се извършва от фирмите, с които Столична община е сключила договор“, обясни заместник-кметът.

Бюджетът, който годишно се определя от Столичния общински съвет е приблизително от 1,2 милиона до 1,5 милиона лева, отделно СО кандидатства допълнително за финансиране за почистване от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане. 

Бояджийска уточни също, че за тази година има осигурено финансиране за основно почистването на приблизително 5 км от река Искър. 

"Това е участъкът от корекцията на Летище "София" до корекцията на ул. "Чепинско шосе". На тези 5 км ще бъди извършено почистване и се надявам да бъдат осигурени средства за останалите 10 км, които са от язовир Панчарево до Летище "София", допълни Бояджийска. 

Това е частта от река Искър, за която отговаря Столична община, а миналата година се наложи изпускане на язовир Искър с цел понижаване на неговото ниво. 

"Бяха направени значителни координационни действия между няколко институции и министерства, за да може да се осигури безопасното оттичане на големите водни количества", обясни Бояджийска. По думите ѝ, благодарение на проект, който се изпълнява от Дирекция "Сигурност" към общината с немски партньори, са осигурени няколко станции за следене на нивото на реките в реално време. "Това са 45 пункта, като във всеки един от тях се получава информация какво е нивото на реката в момента. При повишаване на нивото получаваме веднага сигнал и се изпраща информация до кмета и до мен и можем да реагираме много бързо", отбеляза тя. Зам.-кметът допълни, че тези пунктове дават и една много добра база данни за хидрологията на всяка една от реките. 

"В течение на времето ние можем на база на тези нови хидроложки данни да планираме дали е необходимо някъде да бъде извършена промяна в корекцията или нова корекция на някои от реките", посочи Бояджийска. По думите ѝ, подобна информация е изключително важна за предотвратяване на аварии в случай на кризи и опасност от наводнения. 

fallback
Още от България
fallback