fallback

Религиозните обреди по време на избори не са агитация

Недоволни депутати заявиха, че така използването на чужд език по време на предизборна кампания влиза в Изборния кодекс през задния вход

28.04.2016 | 12:21 Автор: Ирина Георгиева

По време на предизборната си кампания партиите ще могат да включват отслужване на религиозни ритуали, решиха депутатите с промени в Изборния кодекс.

Изменението, че не са предизборна агитация извършването на религиозни обреди, бе предложено от Йордан Цонев от ДПС и бе подкрепено от 131 народни представители.

31 бяха против, а други 13 се въздържаха. Така наравно с водосвета, извършван от попа, имамът също ще може да извършва религиозни обреди и ритуали.  

По този начин използването на чужд език по време на предизборната кампания влиза в Изборния кодекс през задния вход, коментираха недоволни депутати в кулоарите на парламента.  

Преди дни парламентът отново гласува против искането на ДПС да може по време на кампания да се агитира и на чужд език с превод. В устава на Главно мюфтийство е записано, че религиозните обреди и ритуали могат да се извършват и на чужд език.  

В Кодекса обаче все пак остава забраната религиозните лица да извършват предизборната агитация. Тя бе приета преди дни по искане на Реформаторите.

Още новини четете в Dnes.bg

fallback
Още от България
fallback