fallback

Решено: И през това лято ще къмпингуваме по същите правила

Отпадна забраната за къмпингуването в зона "А", извън определените за това места

28.04.2016 | 10:00 Автор: Ирина Георгиева

И това лято къмпингуването ще продължи както досега. Ще можем свободно да разполагаме палатки, кемпери и каравани по българското Черноморие. 

Парламентът гласува на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с който отпадна забраната за къмпингуването в зона „А”, извън определените за това места, информира "Фокус".

Къмпингуването ще се осъществява според специфичните правила, вписани в Закона за туризма. 

С последната промяна на Закона бяха въведени ограниченията, но те предизвикаха вълна от недоволство и протести. В мотивите на законопроекта е записано, че промените се налагат, за да отговорят на обществените очаквания за създаване на правила и регулации по отношение на къмпингуването извън категоризираните обекти.

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR днес министърът на туризма Николина Ангелкова коментира горещата тема по следния начин: "Къмпингуването е проблем, който 20-30 години не е разглеждан. Къмпингите са строени 70-те и 80-те години. Секторът е изключително динамичен и трябва да отговорим на очаваничта на всички, но да създадем ред и правила. Трябва да имаме чисто море, чист плаж и да предлагаме качествен туристически продукт. Нужен е елементарен достъп до ток, вода, тоалетна, за да осигурим чистотата на плажа."

Тя обясни, че е създадена работна група, в която има представители на всички организации и институции. Те ще се обединят около правила, които трябва да се спазват. 

"Хората трябва да знаят къде могат да къмпингуват и да не нарушават правилата. Надявам се да стигнем до модернизиране на старите къмпинги", каза още Ангелкова.

fallback
Още от България
fallback