fallback

Граждани протестираха срещу застрояването на парковете

Шествието на природозащитниците започна от Борисовата градина в столицата

27.04.2016 | 22:20 Автор: Мария Аладжова

Граждани се събраха на протест в Борисовата градина срещу застрояването на градските паркове, съобщи БНР.

Те настояват за незабавното спиране на строителствата в праковете в страната, докато бъдат приети промени в закона за устройството на територията, които да позволят на гражданите да водят съдебни дела за защита на зелените територии.

В частност, протестиращите посочиха случаите в парк "Бедечка" в Стара Загора, в Морската градина във Варна, както и в Борисовата градина в София.

Протестното шествие премина от Борисовата градина до Народното събрание.

"Може да видите какво става в местността "Погребите", около някогашния София ленд. Територия, която лека-полека се застроява и се отвоюва от зелената площ.  Преди да се говори за каквото и да било зплащане на обезщетения на собственици на частни имоти, трябва да се говори първо за разследване и за ревизия на устройствените планове, които, струва ми се, оскъпяват тези територии, защото тези устройствени планове превръщат зелените площи от ниви в парцели за строителство", заявиха протестиращите.

Те изразиха надежда, че народните представители ще се вгледат в здравната картина на населението и конкретно в нарастващия процент на белодробни заболявания.

/Снимка: forthenature.org/

fallback
Още от България
fallback