Ивайло Московски поиска удължаване на срока за оптимизация на транспортната схема

Министърът увери, че ще спази поетите ангажименти към превозвачите, но с коригиран срок

27.04.2016 | 18:57 Редактор: Мария Аладжова
Ивайло Московски поиска удължаване на срока за оптимизация на транспортната схема

Министърът на транспорта Ивайло Московски отново увери превозвачите, че ще спази всички поети ангажименти към тях от страна на Министерството на транспорта, съобщи "Фокус".

Днес се проведе среща между министъра и представители на различни браншови организации на превозвачите, на която бе обсъдено споделеното пътуване и по-конкретно - твърденията на превозвачите, че то благоприятства  появата на сив сектор в сферата на пътническите превози.

Във връзка с поетия ангажимент да се оптимизира и коригира Националната транспортна схема Московски поиска удължаване на зададения от превозвачите срок от три месеца:

„Ако говорим за чисто нова транспортна схема, ще помолим да редактираме срока, защото няма да се справим за три месеца”, поясни транспортния министър. „Предлагам да се направят най-належащите корекции към момента, за да има все пак някакъв работещ механизъм. Хубаво е да се обмисли дали тя да остане на 3 нива – републиканска, областна и общинска. Дали няма да е по добре да се премине към двустепенна схема, и част от републиканската да обслужва на областно ниво, но нека това д бъде процес на дебат между нашите експерти и вас”, призова той. 

Транспортният министър коментира и процеса на категоризация на автогарите. „Окончателно остана да се категоризират 3 типа автогари, на които след това да се направи ценовата методика за определяне на таксите. Ще бъде съобразено по брой на жителите на населени места”, обяви още той.