fallback

Тревожна тенденция - 1/4 от домакинствата у нас са от 1 човек

Държавата трябва да предприеме политика за оказване на грижи за възрастни и болни хора, препоръча д-р Богдан Богданов

27.04.2016 | 16:49 Автор: Ирина Георгиева

Над 25% от домакинствата у нас са от един човек, което е изключително тревожна тенденция. Това коментира д-р Богдан Богданов от Националния статистически институт за БНР, по повод направено мащабно проучване за регионалното и социално-икономическо развитие. 

Според него държавата трябва да предприеме политика за оказване на грижи за възрастни и болни хора.

"Има необходимост от въвеждане на политики за полагане и грижи на старите болни самотници, а от друга страна е необходимостта от въвеждане на мерки и политики, които стопират възможността за отчуждаване на младите хора, което ги прави асоциални с всички отрицателни последици за тяхното развитие", посочи той.

Данните от изследването показват, че през 2020 година населението на България ще падне под 7 млн. души. Това ще се отрази тежко на пазара на труда и на издържането на хората, които са извън трудосопосбна възраст, допълни Йордан Калчев.

"През 2005 г. на 100 илизащи от трудоспособна възарст влизаха 115, а през 2000 г. са били 124. Сега ние нямаме възпроизводство на работната сила и това е един сериозен проблем", уточни той.

Все повече нараства концентрацията на работна сила в големите центрове, но повечето хора избират да живеят в периферията им, посочиха като любопитен факт експертите. По думите им близките части до градовете, до ядрата съзадават по-добри условия за живот. С развитието на пътната инфраструктура и т.н. могат вече по-лесно да се придвижват от местоживеенето до местоработата, поясниха те.

Това обаче води до редица нови проблеми като например, увеличава се замърсяването на периферните части. 

fallback
Още от България
fallback