Протестиращ пред Народното събрание остана в ареста

До сблъсък се стигна, след като протестиращи се опитаха да пробият охраната на НС

27.04.2016 | 09:37 Редактор:
Снимка: Dnes.bg
Снимка: Dnes.bg

Един човек остава в ареста, след като беше задържан от полицията при протеста пред сградата Народното събрание снощи. По време на вчерашното заседание в парламента, отвън се стигна до сблъсъци между демонстранти и полицаи, вследствие на което един от протестиращите Филип Николов беше задържан за 24 часа, съобщи "БНР".

Основното протестът беше заради ограничаването на гласуването на българите в чужбина.

Недоволните от промените в изборното законодателство се събраха снощи около 18:30 ч. уж на мирен протест, като предварително беше заявено, че само ще блокират движението пред Народното събрание.
Около 19 часа обаче напрежението нарасна и с викове: "Оставка" протестиращите започнаха да хвърлят яйца по сградата на парламента. Бяха разпръснати и листовки с надпис: "Стига трикове", пише Dnes.bg.

Късно снощи от МВР излязоха с позиция, в която се казва, че столичните полицаи са задържали 43-годишен мъж за хулиганска проява при провеждането на нерегламентирани протестни действия.

Свидетел на случилото се разказа пред "БНР", че около 20.30 часа група протестиращи се били отправили към задния вход на НС, за да изчакат депутатите и да им зададат въпросите „защо“ и „как“ се приемат тези поправки в Изборния кодекс, които са против интереса на гласоподавателите и са противоконституционни.

Той допълни, че на инвалидно място било паркирано черно "БМВ" с полицейски обозначителни знаци. Полицаите не отговорили на въпросите на гражданите, защо този автомобил е паркиран там. Той обясни, че един от протестиращите се е опитал да мине, те са го бутнали към капака на колата, при което гражданите се опитали да разтърват полицая и протестиращия. Фипип Николов с ръката си отместил полицая, който направил две крачки назад, огледал се за няколко секунди и артистично, като футболист, се сринал на земята, в следствие на което гражданинът, в момента е с обвинение за удар над полицай.

Днес предстои случаят да бъде докладван на Прокуратурата.