fallback

Едва една пета от завършилите "Туризъм" намират работа по специалността

Стажовете трябва да са между два и шест месеца, обясняват от браншовите организации

25.04.2016 | 14:10 Автор: Ирина Георгиева

Едва 20% от завършилите висше образование "Туризъм" намират работа по специалността. Това коментира просветният министър Меглена Кунева, която разговаря с браншови организации в сектора по въпроса какво трябва да съдържа учебната програма в университетите.

МОН не е това, което ще определи на университетите как да изглеждат програмите им - има академична автономия, посочи Кунева и добави, че според нея "ние като общество трябва да се вслушваме в гласа на хората, които са конкретно ангажирани, от една страна министерството с качеството на  висшето образование, от друга страна - с потребителите на тези кадри. Другото е, твърдият ангажимент от страна на туристическия бранш, който трябва да поеме практиката".

Според браншовите организации практиката трябва да е между два и шест месеца за професионалните училища, но малко туристически обекти се ангажират с това. По думите на заместник-председателя на Българската хотелска и ресторантска асоциация Людмила Ненкова, най-голям е проблемът с кадрите.

"И то на всички равнища. Като започнете от изпълнителски кадри, средно управленско ниво и висше управленско ниво, независимо от огромния брой учебни заведения. Значи нещо куца в самите образователни програми от една страна и във взаимодействието с бранш", поясни Ненкова, цитирана от БНР.

От асоциацията се ангажираха да се реши проблемът със стажовете, а от МОН да се преразгледат учебните програми.

fallback
Още от България
fallback