Калфин: Гласът на тези, които не искат да гласуват - отива за най-големите партии!

Това е абсурдно, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин

24.04.2016 | 13:50 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

"Това, което гласува Комисията по нощни заседания и го внася за окончателно гласуване в пленарната зала в края на миналата и тази седмица, съдържа такива разпоредби в Изборния кодекс, че няма как ние да ги приемем и подкрепим". Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред "Хоризонт".

"Като се започне от такива безсмислени и очевидно конюнктурни неща като разделянето на референдума от изборите. Като минем през това, че гласът даже на тези, които не искат да подкрепят никой, ще се брои. На практика неговият глас ще отиде за най-големите партии. Това е абсурдно", добави още той.

Неоснователно е гласуването в чужбина да се ограничава само в дипломатическите мисии и консулства, твърди Калфин. Според него с част от приетите промени в Изборния кодекс допълнително се усложнява изборният процес.

"Винаги сме казвали, че изборните правила трябва да се променят и да станат по-прозрачни и хората да са уверени, че гласът им действително важи, а не че надделяват други партии в изборите. Последните ни избори са достатъчно лоши, за да се съсредоточим върху това как да поправим самият процес, а не допълнително да го затрудняваме и усложняваме и да правим абсурди", посочи още той.

Вицепремиерът се надява да има промени в Изборния кодекс при окончателното четене в Парламента, "а ако ги няма коалицията ще бъде без нас", заяви категорично той.

"Управленско мнозинство не се прави с ултиматуми, а с диалог и търсене на съгласие. Особено в такава коалиция, която е достатъчно широка и в която всяка една от политическите сили участва, за да допринесе нещо за държавата , а не защото е задължена да участва", повтори думите си от вчера социалният министър.

"Ако АБВ не участва в правителството и аз нямам участие в него", посочи още той.

По повод предложението на Министерството на финансите за промяна на Кодекса за социално осигуряване, насочено към премахване на индивидуалните партиди за втора пенсия, Ивайло Калфин заяви, че унаследяването на личните партиди е много важно и би трябвало да остане.

"Ангажимент на фондовете е да изплащат пенсиите до живот, те имат задължението да пазят парите, те имат задължението ако човек не може да си усвои средствата, които е натрупал да ги усвоят неговите наследници. Това е изцяло задължение на фондовете", уточни той.

Вицепремирът отхвърли твърденията в медийни публикации, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разследва програмата на социалното министерство за развитие на човешките ресурси.