Красимир Янков: Гласуването е право, а не задължение

"Няма такова нещо и Конституционният съд ще го потвърди", контрира Валери Симеонов пред Bulgaria ON AIR

22.04.2016 | 19:33 Редактор: Тодор Петров
Красимир Янков: Гласуването е право, а не задължение


В конституцията е записано, че гласуването е право на българския гражданин. Това решение е отвличане на вниманието и опит за харесване на част от избирателите. Това е удар по работещите хора, които няма да имат възможност да участват в изборния ден. Няма стимул, нито санкция, просто задължават гражданите да гласуват. Трябва да се произнесе Конституционният съд. 

Това заяви в Денят на Bulgaria ON AIR депутатът от БСП Красимир Янков по повод задължителното гласуване, което бе прието от депутатите. Според него мерките срещу корпоративния вот и натиска, които трябва да бъдат взети, са други. 

"Несъстоятелно е да има оправдания за задължителен вот в тази насока. Това е за отвличане на вниманието от другите проблеми. Вчера се направи поправка, която изключва провеждането на референдум в един ден с избори. Ще се харчат повече пари, а Борисов и ГЕРБ обясняваха преди, колко важно е да не се харчат парите на данъкоплатците. Управляващите губят обществена подкрепа и опитват да си осигурят повече места в парламента чрез задължителното гласуване", коментира още Янков. 

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов контрира, че не се притеснява от обжалването на решението в Конституционния съд, защото  "няма такова нещо, като право да гласуваш, имаш право да избираш". 

"Изключително доволен съм от приемането на задължителното гласуване. Всяко добро нещо в България веднага бива омаловажено. Изборите ще покажат, кой е крив и кой е прав. ДПС е с най-остра реакция срещу задължителното гласуване, нормално. Графата "не подкрепям никого" няма да ощети малките партии, защото тези гласове няма да се броят. Ще искам допълнително намаляване на субсидиите на партиите", каза още Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Красимир Янков отвърна, че Бойко Борисов е обявил, че е против задължително гласуване, но все пак ГЕРБ гласува със "За" и попита:

"Тогава, защо ГЕРБ гласува "За"? Защото правят договорки с Патриотичния фронт. Това договаряне води до удар срещу пряката демокрация. Самата коалиция е конструирана като лъжа."

Вижте целия разговор във видеото: