КЗК проверява "Еко България" и "Шел България"

Действията на регулатора са част от проверките за картел на пазара на горива

22.04.2016 | 14:00 Редактор: Ирина Георгиева
КЗК проверява

Служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) влязоха в офисите на "Еко България" и "Шел България". Действията на регулатора са част от проверките за картел на пазара на горива.

Проверката е поредната, която цели да открие доказателства, в потвърждение или не на воденото производство от КЗК за договаряне цените на горивата между седем участника на пазара. При проверката комисарите имат право да изземат всякакви писмени, както и други средства за предаване и пренасяне на информация, съобщи БНР.

Комисията съобщи подозренията си за картел на пазара в края на февруари тази година. Тогава анализът на КЗК установи огромно оскъпяване на горивата по бензиностанциите у нас в период, когато бяхме свидетели на масовото поевтиняване на петрола на международните пазари и при това синхронизирано от седем търговски вериги. 

Това е третата проверка оттогава. В началото на април бяха проверени офисите на компаниите „Лукойл България“ и „Ромпетрол България“. Преди това проверка беше извършена и в Българската петролна и газова асоциация, чиито членове са посочените компании.