fallback

Кога ще бъде готова програмата за развитие на България до 2030, пита Плевнелиев

По този въпрос не може да има дебат, подчерта Плевнелиев в централата на ООН в Ню Йорк

22.04.2016 | 12:35 Автор: Ирина Георгиева

Въпросът вече е не дали трябва, а кога ще бъде готова Националната програма за развитие на България до 2030 г. По него вече не може да има никакъв дебат. Това подчерта президентът Росен Плевнелиев в централата на ООН в Ню Йорк, след като взе участие в Тематичния дебат на високо равнище по постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие.

Българският държавен глава отправи призив страните членки на ООН да приспособят националните си стратегии за развитие с новите ангажименти от Дневния ред за устойчиво развитие от септември 2015 г., който включва 17 цели и 169 конкретни подцели. По думите му всяка една от тези цели е стратегически важна и за България, и за света.

"Успехът обаче е възможен тогава, когато имаш план и си постоянен в усилията си и постигаш резултати. Няма по-важна цел от премахването на бедността, от равните права, справедливата държава, устойчивата икономика, природосъобразния начин на действие. 17-те цели за устойчиво развитие са стратегически важни за България и трябва да бъдат интегрирани в Националната програма за развитие до 2030 година, заедно с инструментите за тяхното постигане", подчерта още той.

По време на церемония на 22 април в Организацията на обединените нации президентът ще положи подписа си за Република България под Споразумението от Париж за климатичните промени. 

"След повече от 20 години на тежки преговори и неуспехи, ще бъде подписано историческо споразумение с ясен ангажимент до 2100 година както от страна на най-богатите, така и от най-бедните“, посочи още той.

Държавният глава призова българското Народно събрание да бъде сред първите в света, които да ратифицират Споразумението от Париж за изменението на климата, след като бъде подписано. "По този начин ще дадем силен знак, че България е готова не само с политическа декларация, но е готова и да действа. Този акт ще отекне много силно на световната сцена", коментира президентът часове преди да вземе участие в официалната церемония за подписване на Споразумението от Париж.

fallback
Още от България
fallback