Видеонаблюдение в реално време на матурите

Ще събират мобилните телефони на квестори и зрелостници

21.04.2016 | 22:40 Редактор: Вероника Цветанова
Видеонаблюдение в реално време на матурите

Видеонаблюдението по матурите се осъвременяване и надгражда, заяви заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на пресконференция във връзка с предстоящото провеждане на държавните зрелостни изпити, съобщи"Фокус".

"Знаем прекрасно, че от няколко години в местата за извършване на зрелостни изпити има видеонаблюдение, но откакто е въведено са изминали доста години и е необходимо надграждане", каза Диян Стаменов.

Заместник-министърът на образованието допълни, че това надграждане ще обедини камерите в единна мрежа и наблюдаването им ще се осъществява в реално време от Министерство на образованието.

Разяснявайки правилата за провеждане на предстоящите матури, зам.-министър Стаматов посочи, че за първи път директорите на училищата ще съберат всички мобилни телефони на квесторите преди началото на държавните зрелостни изпити.
Мобилните телефони на зрелостниците, както и техните допълнителни технически средства също ще бъдат събрани.

Стаматов подчерта наличието и на широк таен пакет от мерки, чиято реализация ще прецени министърът на образованието в деня на изпита.

По думите му, отговорността за нормалното протичане е на групата началници от Регионалните инспекторати по образование в цялата страна, но заедно с тях отговорност носят директорите на училища, както и цялото министерство.

Тази година отново задължителни ще бъдат изпитите по български език и литература, които ще се проведат на 18 май. Зрелостниците ще държат изпит и по избираем предмет на 20 май, а от 26 май до 31 май са датите за допълнителните държавни зрелостни изпити по желание. Изпитът ще запази формата и времетраенето от 4 часа.