Росен Плевнелиев: Целта ни е да развием „зелена“ и енергийно ефективна икономика

Това заяви президентът Плевнелиев в пленарна среща за Целите на ООН за устойчиво развитие

21.04.2016 | 18:56 Редактор: Вероника Цветанова
Росен Плевнелиев: Целта ни е да развием „зелена“ и енергийно ефективна икономика

Президентът на България Росен Плевнелиев заяви, че е време да приспособим националните си стратегии за развитие с новите ангажименти от Дневния ред за устойчиво развитие, който приехме през септември 2015 г. Това каза той в пленарна сесия на тема „Действие на всички нива: Национално изпълнение" на Целите на ООН за устойчиво развитие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Преидентът представи целите на дневен ред за развитие на „зелена“ и енергийно ефективна икономика, която да съхрани околната среда и да гарантира устойчив икономически ръст за всички граждани.

Той допълни още, че със старта на дебата за Националната програма за развитие "България 2030", страната ни работи по механизма за въвеждане на дневния ред до 2030 година.

За постигането на Целите на ООН за устойчиво развитие са важни три стъпки, подчерта българският президент – действия на национално ниво, подкрепа за най-уязвимите страни и по-силна Организация на обединените нации.

„Изпълнението на национално ниво не е достатъчно. Ако искаме да постигнем Целите за устойчиво развитие, трябва да обърнем повече внимание на най-уязвимите. Официалната помощ за развитие трябва да се фокусира върху възможностите на хората да вземат решения и да бъдат по-уверени и България активно участва в подкрепящите усилия на ЕС и на международната общност“, заяви държавният глава в изказването си.

Президентът предупреди обаче, че този процес трябва да отчита и проблемите на околната среда. Като добър инструмент за колективно действие Росен Плевнелиев открои Зеления фонд за климата, в който България участва от 2015 година.

Като третата важна стъпка за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие, държавния глава представи „изграждането на по-силна и по-кохерентна, по-прозрачна и по-ефективна Система на ООН за развитие“.

„Докато работим по нашия нов и устойчив модел на развитие, трябва обаче да си спомним за кого в крайна сметка са предназначени Целите за устойчиво развитие. Това са децата!“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че е важно да подходим природосъобразно, да действаме отговорно и да променим подхода си, ако искаме да постигнем Целите до 2030 година и да оставим на поколенията след нас „зелена“ и просперираща планета.

По-рано на среща с представители на еврейските организации в САЩ Росен Плевнелиев заяви важната роля на България в борбата с миграционния поток и стратегическото партньорство на страната със САЩ и с Държавата Израел.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2016-04-21/plevneliev-ot-sasht-balgariya-stava-vse-po-vazhen-faktor-v-essssssss
Росен Плевнелиев заяви ролята на България в бирбата с миграционния поток