Казаните за ракия минават към общините?

Предложението е на ГЕРБ, а аргументът е, че кметовете знаят всичко за ракиджийниците

21.04.2016 | 17:42 Редактор:
Казаните за ракия минават към общините?
Казаните за ракия минават към общините?

Регистрацията и контролът на казаните за варене на ракия да минат изцяло към общините, вместо към Агенция "Митници". Това предложение за промени в Закона за акцизите и данъчните складове е внесено от ГЕРБ.

"Кметовете много добре знаят, къде по селата има ракиджийници и колко от тях работят реално", обясни Менда Стоянова, която сред вносителите на поправките, цитирана от Dnes.bg.

Тя допълни, че след като казаните за варене на ракия отиват под контрола на общините, не е необходимо да има 6- месечна забрана за производство от 1 януари до 1 юни, защото контролният орган ще бъде до дестилерията и ще може да следи какво се случва.

От ГЕРБ предлагат да се въведе и регистрационен режим, с който всички юридически лица, които произвеждат внасят или търгуват със спиртни напитки или вино да се вписват в регистър към Министерството на икономиката.

"Това са продукти, които по закона се облагат с акциз и са на специален режим. Едновременно с това досега нямаше информация кой ги внася, нито на кого се продават", обясни Стоянова.