fallback

"Ответен удар" 2016

Как премина военното учение на полигон "Ново село"

20.04.2016 | 09:15 Автор: Васил Детелинов

НАТО и ООН изпращат военна и хуманитарна помощ в Арика. Държава членка на северно -атлантическия пакт е атакувана от държавата Тореон след влошени взаимоотношения между двете страни. В конфликта има стотици загинали и хиляди  ранени.  Всичко това обаче е сценарий от проведеното на Военния полигон „Ново село“ тактическо учение Ответен удар 2016.

Силите на Арика вече са на привършване, затова Съединените щати изпращат подкрепа. Така започва сценарият на учението. Изтребители правят оглед на бойното поле, след което нанасят удари с ракети от въздуха.  Части на врага са поразени. минути след това на помощ по земя се притичват артилерийски групи със специализирани автомобили.

Следва тактически военен десант и разполагане на огневи позиции. В битката се включва и минохвъргачка батарея. следва заемане на огневи позиции и атакана врага по суша.  унифирмените  превземат водна вишка.

При атаката  един американец е ранен. следва евакуация.на постаралия военослужещ . Така след близо двучасова атака силите на Тореон са ликвидирани, а страната Арика - освободена.

 Учението беше наблюдавано от президента Росен Плевнеелив и началника на отбраната генерал Констатин Попов.  диржавният глава пристигна с военен хеликоптер тип Кугър и прие почетния военен  строй.  След края на учението върховният главнокомандващ  даде и своята оценка за армията ни.

Целта на обучението бе сертифициране на Моторизираната пехотна батальонна група за участие в мисии на НАТО.  В нея участваха над 740 военни от България и Съединените щати както и близо 200 единици бойна, транспортна и специализирана техника.

Учението беше наблюдавано от военни от Румъния, Русия, Китай, Съединените щати , Украйна  и двама представители на Северна Корея.

Подробностите от Васил Детелинов и Петър Хамамджиев.

 

 

fallback
Още от България
fallback