Премиерът се срещна с Херман ван Ромпой

"За България Вие винаги ще останете голям приятел“, обърна се Борисов към първия председател на Европейския съвет

19.04.2016 | 22:09 Редактор:
Премиерът се срещна с Херман ван Ромпой
Премиерът се срещна с Херман ван Ромпой

„Много се радвам да те видя, Бойко, и то тук – в Министерския съвет, като министър-председател“. С тези думи на първият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой започна срещата си с премиера Бойко Борисов, съобщи агенция "Фокус". 

Двамата се срещнаха преди церемонията за удостояването на Ромпой с награда за проевропейска политика. 

„Тази награда е заслужено признание за ролята Ви за запазване на единството и солидарността в Европейския съюз в трудно за него време. Благодарение на Вашата дипломатичност, умение за водене на преговори и намиране на компромиси от полза за Съюза като цяло, бяха преодолени кризи, които можеха да имат много тежки последствия за държавите-членки”, посочи премиерът. 

Той изтъкна и подкрепата, която България винаги е получавала от председателя на Европейския съвет за утвърждаването ѝ като равноправна на останалите в европейското семейство, макар и най-скоро присъединила се към него. „За България Вие винаги ще останете голям приятел“, заяви Борисов.

Премиерът информира Ромпой за актуалната политическа ситуация в България и го увери, че правителството е целенасочено в намеренията си за реформи.

Двамата обсъдиха и ситуацията с мигрантите. Борисов изтъкна всички предприети от правителството мерки за опазване на външните граници на ЕС от нерегламентирано влизане, както и за подкрепата, която България оказва на съседните страни, подложени на силен миграционен натиск. 

Ромпой и Борисов се обединиха около мнението, че в трудни моменти като сегашния, Европа има нужда да остане единна, за да съхрани основните си принципи, на които се гради Европейският съюз.