Метростанция "Витоша" отваря на 31 юли

Новото разширение от втория лъч ще обслужва над 20 000 души

19.04.2016 | 17:00 Редактор: Пролетина Съботинова
Метростанция

На 31 юли ще бъде пусната новата метростанция Витоша в столичния квартал Хладилника. Новото разширението от втория лъч ще обслужва над 20 000 души.

Отсечката ще свързва метростанция „Джеймс Баучер“ до станция „Витоша“ в столичния квартал „Хладилника“. Изграждането на отсечката, която е дълго 1 км и 300 м, трябва да приключи през юни,а през юли да се направят тестове  на влаковете. С разширението на вторият лъч, метрото ще обслужва над 370 хил. души, а в столицата вече ще има на 4 км метролинии.

"За сега сме определили датата 31 юли, за да бъде пуснато това разширение на втората линия на метрото. Това са още 1 км. и 300 м. с една нова голяма метростанция с 6 входа и изхода, 4 асансьора с пълна достъпност. Очакваме над 20 000 души допълнително да ползват най-удобният и екологичен транспорт", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Доволен от бързите темпове на строежа на софийското метро остана и президентът на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркуля. Той похвали Столична община за ефективното разходване на европейските пари и бързите темпове на работа.

"21 км. за 6 години е доста впечатлвавщо постижение. Госпожа Фандъкова явно е упражнявала доста силен натиск, за да може така сериозно да се случат сроковете. Очевидно имаме нужда от силна жена, която да накара мъжете да си свършат работата както трябва. Изключително горд съм от строежът на метрото в София и смятам, че спокойно може го сравним с  разширяването на метрото в Хелзинки",  коментира Марку Маркуля, президент на Комитета на регионите на Европейския съюз.

По график върви и строежът на третия лъч на метрото. ОТ столична община успокоиха софиянци, че въпреки увеличението на билетчето за градски транспорт от лев на лев и 60, картите няма да поскъпват. Няма да има увеличение на цената и на маршрутните линии.