Пчелите във Великотърновско масово измират

Производителите на мед подозират, че арендатори пръскат нивите със забранени препарати

19.04.2016 | 15:50 Редактор: Василия Пейчева
Пчелите във Великотърновско масово измират

За масово измиране на пчели във великотърновския регион сигнализираха десетки притеснени производители на мед, които от няколко дни забелязали, че насекомите внезапно умират. Пчеларите са категорични, че виновни за това са арендаторите в района, които пръскат нивите си със забранени химически препарати.

Само в село Каранци край Полски Тръмбеш до момента са умрели близо 700 пчелни семейства. Производителите на мед са категорични, че за първа година търпят такива големи загуби.

"Половината пчели от семействата, които са летящи, не са в кошерите, няма ги. След десетина дена почва най-активното развъждане на пчелните семейства, което няма как да се осъществи заради умрелите пчели!", коментира пчеларят Милен Дионисев.

Въпреки че арендаторите спазват изискването да пръскат с наземна техника само през нощта, пчеларите са категорични, че използват забранени растителни препарати, които тровят насекомите.

"Щом измират пчелите, друга причина няма към момента. Пръскат рапиците сега, няма други цъфтящи растения масово, от които пчелите да събират нектар!", заяви и пчеларят Илия Йорданов.

За да не измират пчелите, по закон арендаторите са задължени да предупредят, че ще извършат пръскане три дни предварително. Уведомления се подават в агенцията по храните, националната служба за растителна защита, както и в кметствата в района.

Кметът на село Каранци Динка Георгиева обаче съобщи, че към момента няма подадени заявления. От агенцията по храните във Велико Търново отказаха информация дали при тях има подадени заявления.

По случая вече се води разследване и е образувано досъдебно производство. При доказване на вина глобата е между 2000 и 5000 лв.