fallback

Беларуски туроператори: България не ни съдейства!

Страната ни е сред най-популярните места за почивка сред беларусите, но няма реклама

18.04.2016 | 15:19 Автор: Мария Аладжова

Въпреки икономическата криза в Беларус през последните две години, това лято се очаква броят на беларуските туристи у нас да достигне 90 000 души, съобщи БНР.

Тазгодишните прогнози обаче бележат спад в сравнение с предходните лета, когато в страната ни са почивали средно между 100 000 и 150 000 граждани от Беларус. 

В тази връзка белоруските туроператори поискаха българското министерство на туризма да им окаже помощ с предоставянето на рекламни материали. 

Те настояват да бъдат намалени и цените на визите за гражданите на Беларус, които са 65 евро, и да бъдат изравнени с тези за руснаците, възлизащи на 30 евро. 

Според Олег Малашенко, ръководител на туроператорска компания, спадът на белоруски туристи у нас вероятно ще бъде 30% спрямо 2014 година, която се приема за най-добрата година за туризма. 

Той иска неговата компания да получи подкрепа от българското Министерство на туризма, за да може да се привличат още повече туристи, като се прави реклама на българския туристически продукт в белоруските медии: 

"Ако приходите на България от туризъм са около 5 млрд. лева, то би било добре част от тези средства да се предоставят за реклама в страните, от които идват повече туристи. До нас, като агенция, която изпраща най-много туристи от Беларус в България, не достига никаква подкрепа в дейността ни, дори и под формата на реклама. 

Не разполагаме с рекламни брошури, за да можем да представяме още по-добре и нагледно България, когато идват хора, търсещи къде да прекарат лятната си отпуска в чужбина. Бихме желали да разработим и поклонническият туризъм в България за беларуските туристи", обясни Малашенко.

Той е категоричен, че страната ни не прави нищо за осигуряването на чартърни програми за беларуските туристи.

fallback
Още от България
fallback