Втори трус с магнитуд 2,5 разлюля Нова Загора

Близо час след първото земетресение от 4,4 по Рихтер, край село Полско Пъдарево беше регистрирано ново разклащане

18.04.2016 | 11:48 Редактор: Луиза Божинова
Втори трус с магнитуд 2,5 разлюля Нова Загора

Втори земен трус с магнитуд 2,5 е регистриран край Нова Загора, близо час след първия.

Земетресението с дълбочина 4,5 км е регистрирано в 10:39 часа, северно от село Полско Пъдарево, близо до автомагистрала "Тракия".   

Първият трус беше усетен южно от селото и е с магнитуд 4,4 по Рихтер, показват данни на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Пострадали при земетресенията няма. 

Единствените данни за разрушения са в Нова Загора, където има няколко случая на откъртени и паднали части от комини на 5-6 къщи и на историческия музей в града, както и част от топлоизолацията на жилищен блок. 

Трусовете са били усетени в Старозагорска, Ямболска и Великотърновска област. 

За кратко е евакуирано 6-то училище в Стара Загора. Децата са били изведени навън и е направено обследване на сградата за евентуални щети. След като такива не са били открити малчуганите са прибрани обратно в сградата и училищният процес е бил възстановен.

В Ямбол земетресението е било усетено по-силно от живеещите по високите етажи на сградите, които разказват пред "Фокус", че са чули слаби пропукващи звуци от мебелите в домовете си. 

Във Велико Търново жителите на старата столица също сигнализираха, че трусовете са били усетени, но и там няма разрушения или пострадали.