fallback

Миграционният поток през Италия се увеличава

От началото на годината броят на бежанците в страната се е увеличил с 55%

14.04.2016 | 12:32 Автор: Мария Аладжова

От началото на годината броят на бежанците в Италия се е увеличил с 55% в сравнение със същия период на 2014 г., съобщи БНР.

Италианските власти са се обърнали към регионалните управления с молба да бъдат намерени допълнителни 15 хил. места за настаняване. 

Мигрантите идват от различни африкански държави, като основния им маршрут към Европа минава през Либия. По този път обаче не се придвижват бежанци от Сирия въпреки затварянето на т. нар. Балкански маршрут.

Според генерал Паоло Сера – военен съветник на специалния пратеник на ООН за Либия Мартин Коблер, заради трудовата криза в страната, е възможно потенциалните мигранти там да достигнат един милион души. 

В момента в центровете за прием на бежанци на Апенините са настанени над 112 хиляди мигранти, в голямата си част от Гамбия, Нигерия и Сомалия. Гражданите на тази държави обаче нямат право на убежище за разлика от тези от Еритрея.  

По този повод,  Италия държи да се преразгледа Дъблинското споразумение. Темата бе обсъдена и на двустранната среща на високо равнище в Торино между Рим и Берлин. На нея италианският президент Серджо Матарела определи поставянето на бариери по границите като тежест, възпрепятстваща развитието на Европа. 

fallback
Още от България
fallback