fallback

Борисов категоричен: Не съм призовал никой да бие, да връзва, да тормози

Всичко трябва да е законно, настоява премиерът

13.04.2016 | 16:20 Автор: Ирина Георгиева

Никой няма право да арестува извън закона. Това подчерта премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание по повод гражданските арести на мигранти, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Не съм призовал никой да ходи, да бие, да връзва или да тормози когото и да било. Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител, и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани", уточни премиерът.

Искане за оставка на министър Ивайло Московски

Във връзка с искането за оставката на транспортния министър Ивайло Московски Борисов обяви, че това е некоректно и не го приема.

"Казвам, че е абсурдно да свършиш работа и да ти искат оставката, че си допуснал да бъде разбита корупционната схема. Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде? Всички трябва да се възползваме максимум от всеки един сигнал и да предаваме тези хора на правосъдието", посочи той.

"Това означава, че ако утре започне операция в някое от вашите министерства или агенции, вие да не съдействате и да предупредите, едва ли не, екипите си под претекст, че някой ще ви поиска оставката. И вместо да го поздравим – да му се иска оставка, според мен не е коректно. Така че ви моля, като се съберете, това да го кажете на вашите колеги", добави той.

Същевременно транспортният министър Ивайло Московски заяви, че темата за оставката му в момента не е на дневен ред, а е достатъчно премиерът да му каже една дума и той би си тръгнал на секундата.

"Автомобилна администрация е изпълнителна агенция с определен по закон структурен статут. Това, което се случи в последните няколко дни, безспорно е тежко петно върху имиджа на цялото Министерство на транспорта и разбира се аз съм готов да нося отговорност, доколкото може да се прецени, че такава може да се носи в този аспект", коментира още той, цитиран от Агенция "Фокус".

ВМЗ-Сопот и "Кинтекс" - в списъка на забранените за приватизация дружества

Премиерът Борисов коментира още и че намира за неприемлива идеята за приватизация на ВМЗ и "Кинтекс". 

"С колегата Горанов предлагаме ВМЗ и "Кинтекс" да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация", разяснява в тази връзка министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

По думите му на Министерския съвет е било взето решение и двете дружества да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация. 

Финансовият министър Владислав Горанов коментира от своя страна, че няма спор по тази тема и е сработила стандартна процедура, при която всички дружества, които са извън забранителния списък за приватизация, трябва да бъдат задължително обявени за такива. 

"В конкретния случай Агенцията за приватизация е могло да консултира тази позиция с ресорния си министър, но в хода на съставяне на тригодишната бюджетна прогноза тя е спазила закона, без да се консултира по целесъобразност с него. В резултат на което е посочила план за приватизация на тези дружества, които са били извън забранителния списък. Така че по тази тема нищо ново и нищо драматично", заяви министър Горанов. 

fallback
Още от България
fallback