Семейство осъди държавата, отказала лечение на детето им в чужбина

12.04.2016 | 18:56 Редактор: Пролетина Съботинова
Семейство осъди държавата, отказала лечение на детето им в чужбина

Родители осъдиха Фондът за лечение на деца и Министерството на здравеопазвнето, заради смъртта на дъщеря си. Пловдивският административен отсъди двете институции да платят солидарно 100 000 лева на родителите Росица и Петър Петрови, заради отказа да финансират лечението на 4-годишната им дъщеря, болна от левкемия. Несъстоятелна, до степен, граничеща с цинизма, груба и абсурдна - така съдът определи тезата на Фонда да откаже лечението.

Битката на семейството Петрoви с левкемията на малката Габи започва през 2008 година. Следва химиотерапия и поддържащо лечение до 2011 година.

"И тогава се установи, че малката ми дъщеря е получила рецидив и се налага трансплантация на костен мозък", разказва бащата на Габи - Петър Йорданов.

Родителите подават  искане  до Фонда за лечение за деца в чужбина 4-годишната им дъщеря да са оперира в Германия, но получават отказ.  Мотивите – тежката операция на стволови клетки може да се направи в България, тъй като Габи има по-голяма сестра, която е подходящ донор на костен мозък. Родителите обаче отказват- в България няма условия за такава операция. По същото време обаче друго момиченце със същото заболяване е изпратено за операция на костен мозък зад граница за сметка на държавата.

"Формалната причина, която се изтъква, е че Габриела има фамилен донор, а другото дете няма. А при фамилен донор, според държава няма да се получат усложнения при операцията, при която тя би могла да се извърши и в България", коментира адвокатът на семейство Петрови - Снежана Стефанова

Комисията за защита на дискриминацията доказва през 2013 година, че независимо дали донора е фамилен или не, шансът да възникнат усложнения при операцията е еднакъв.

"Всички доказателствени материали, които са събрани показват, че детенцето е поставено в по-неблагоприятно положение в сравнение с друго детенце, което със същите условия и болести е изпратено в чужбина. Докато това детенце, което се жалва пред нас не е изпратено. Събрани са доказателствени материали, назначена е външна експертиза, която доказва категорично, че е установена дискриминация", зам.-председателят на Комисията за защита от дискриминация Баки Хюсеинов.

Родителите на Габи успяват да съберат нужните средства чрез дарители, за да се оперира в чужбина. За жалост не на време.

"Трагичното е, че може би е имало шанс за нейното спасение, ако тя на един по ранен етап е била пристигнала в специализираната клиника в Италия", коментира адвокатът на семейство Петрови - Венцислав Точков. 

"От една страна фондът на лечение отказва да финансира лечение на Габриела и от друго здравното министесртво не създава условия това лечение да бъде проведено у нас", коментира другият адвокат по делото Снежана Стефанова

Виновник за смъртта на малката Габи остава отказа и бездействието на две институции.