fallback

Електронна карта вместо пръстов отпечатък за трудноподвижните хора

12.04.2016 | 18:45 Автор: Пролетина Съботинова

Електронна карта ще замества пръстовия отпечатък при трудноподживните хора. В момента здравното министесртво разработва специална пин карта, която ще отключва здравното досие на хората с двигателни проблеми. Тя ще се издава предварително от районите здравни каси и ще съдържа кръг от лица, които болният е упълномощил да го представляват пред болници и аптеки.

Диагнозата детски паралич Нина получава още когато е на две, след неуспешна ваксина. Ортопедични апарати и помагат да се движи нормално до 2000 година. Оттогава Нина е прикована в инвалидна количка. Съпругът  и  купува лекарствата за диабет, защото аптеките са трудно достъпни за нея.

"На два пъти ми се наложи да вляза в болница през последните години. Аз правих едни такива уговорки, лъжех системата. Сутрин ходих, а вечер си тръгвах, защото аз в българските болници не мога да се справям. Тоалетните не са достъпни и етажите дори не са достъпни", разказва Нина Жишева.

От 1 юни болниците ще приемат пациенти само чрез четец, който ще идентифицира пръстовия отпечатък на пациента и така ще отключва здравното му досие. За трудноподвижни хора като Нина, приемът в лечебни заведения ще става чрез електронни карти.  

"Самите четци, с които се използва пръста като пин код, имат и слот за такава карта, така че регионалните здравни каси може спокойно да ги издадат на хората. Електронна карта, която в нея да има кръг упълномощените лица, заявени от човека –  за пример аз съм в безпомощно състояние и включвам комшиите и всички, които биха могли да ми вземат лекарство", коментира зам.-министър здравеопазването Бойко Пенков.

По-късно с тази карта, пациентите ще могат да се идентифицират при личнит лекари и да си купуват лекарства от аптеката.

"Аз досега се идентифицирах с ЕГН, кой гарантира, че злоупотребите, които се случваха с ЕГН-то ми няма да се случват с пръстовия ми отпечатък", коментира Нина Жишева.

И докато управляващи правят поредният опит да затегнат контрола върху разходването на публични средства в здравеопазването, пациентите с увреждания продължават да питат кога всички аптеки и болници ще станат достъпни за тях.

 

 

fallback
Още от България
fallback