ДОСТ тръгва със скромни стартови позиции, сочи сондаж на "Галъп"

При вот сега 2% ще гласуват за партията на Лютви Местан

11.04.2016 | 16:01 Редактор: Мария Аладжова
ДОСТ тръгва със скромни стартови позиции, сочи сондаж на

Стартовите позиции на ДОСТ са по-скоро скромни – макар част от привържениците на ДПС да изглеждат добре настроени към новата формация. Наложените напоследък впечатления за Лютви Местан като представител на чужди интереси намират благодатна среда. 

Това сочат данните от сондаж на "Галъп", направен през последните месеци. 

Социолози са тествали различни твърдения, за да се уловаят масовите настроения по отношение на политическото пространство ДСП/ДОСТ.

През януари, например, респондентите са отговаряли на въпрос „Преди седмици след реч на Ахмед Доган Лютви Местан беше отстранен от мястото на председател на ДПС. Според Вас лично това добре ли е за България?“. 58% от тях са били на мнение, че това е добре за България, а само 1/10 са изразили обратно мнение.

В проучването се посочва още, че високите стойности на одобрение са пряко следствие от традиционно отрицателното отношение към ДПС. 

Допуска се също така, че вероятно във вътрешнопартийна криза на ДПС мнозина са видели позитив за страната.

Негативизмът в мненията за ДПС проличава и при тестване на твърдението „Ахмед Доган защитава интересите на България“. 2/3 не са били съгласни с това твърдение.

Разбивката по електорати обаче показва, че симпатизантите на ДПС споделят мнението, че Доган защитава интересите на България.

Доказателство за трудно преодолимото отрицание към ДПС са и отговорите при тестването през февруари на твърдението „С отстраняването на Лютви Местан ДПС стана по-приемлива“. 14% са били съгласни, 60% - не, а останалите са се затруднили да отговорят.

Тествана беше и обратната гледна точка – „Ахмед Доган защитава интересите на Русия“. Закономерно, през февруари близо половината от запитаните не са могли да отговорят. Само 15% са били съгласни с това твърдение, а близо 40% - не. Тази гледна точка тепърва добива гражданственост и е още не е утвърдена, сочат още изводите от сондажа.

През март вече е зададен и въпрос за потенциално гласуване за партия ДОСТ. „Бившият председател на ДПС Лютви Местан създаде нова партия с името ДОСТ. Вие лично бихте ли гласували за тази партия?“.

2% от респондентите казват, че биха гласували, т.е. 2% от всички имащи право на глас. 

Малко над 1/4 от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан.

Изводът на сондажа е, че електоралният потенциал на ДОСТ е само в етническото поле, а възможности за разрастване към по-широки слоеве не се забелязват.