Попова скастри Плевнелиев и българската дипломация

Не реагирали на изказванията на турските политици

11.04.2016 | 14:58 Редактор: Тодор Петров
Попова скастри Плевнелиев и българската дипломация

Вицепрезидентът Маргарита Попова отправи критика към българските власти, че мълчат за изказванията на турски политици на учредителната конференция на партия ДОСТ. Повод за критиката станаха думите на зам.-председателя на турската Партия на националното движение Самир Ялчън, че където и да се говори "турският език, това място за нас е част от нашата Родина".

В Кърджали Попова изрази недоумение как от Президенството и от външното ни министерство няма реакция по този въпрос. 

"Два са субектите в държавата, които изпрeварващо, а не влачейки се след събитията, досега трябваше да имат коментар по този въпрос. Това са външното министерство и макар и по-малко - Президентството в лицето на президента. Няма говорене нито от едното, нито от другото място и аз съм в неловка ситуация", упрекна тя.

"Има ли българската дипломация своята стратегическа дълбочина за защита на националните интереси и докога ще крета след събитията, кога ще очертаем ясно националния си интерес и ще го защитаваме пламенно и докрай, и просветено?", попита Маргарита Попова.

Тя беше категорична, че при всички случаи дипломацията ни в момента не е реагирала адекватно на думите на турския политик. Според Попова не трябва да обръщаме внимание на чужди политици, дори те да се чувстват наследници на бивши империи.

"По-важно е да защитим правата и интересите на българските граждани, включително и на присъствалите на учредителното събрание на ДОСТ", каза вицепрезидентът, цитирана от БНР.