fallback

Лютви Местан и съратниците му учредяват ДОСТ

На учредителната конференция в НДК дойдоха около 1000 души

10.04.2016 | 14:18 Автор: Мария Аладжова

Лютви Местан учредява днес "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ), съобщи "Фокус".

"За първи път в демократичната история на България, една партия въвежда в своя устав специален раздел мандатност", заяви Местан по време на конференцията в НДК, на която присъстваха около хиляда души от страната и чужбина. 

Сред гостите на учредителния конгрес беше и посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче.

В началото на обръщението си Местан благодари на делегатите, за „смелостта” да присъстват и допълни, че те вероятно са били подложени на „репресии”, целящи да ги откажат да заявят подкрепата към партията.

„Нашата кауза е защитата на либерализъм, мултикултурализъм, толерантността и демокрацията. Ние тръгваме на политическа и гражданска битка за принципи“, каза лидерът на новата политическа формация. По думите му опоненти на ДОСТ ще бъдат онези, които виждат в поддръжниците ѝ хора второ качество.

„За първи път в демократичната история на България, една партия въвежда в своя устав специален раздел мандатност. В ДОСТ председателят на партията ,областните председатели, няма да могат да заемат тази позиция повече от два мандата", продължи той. 

В словото си Лютви Местан не спести и критики към ДПС. Той заяви, че партията се е отрекла декларативно от либерализма чрез своя почетен председател, "чиито евроатлантически скептицизъм е надминал този на Волен Сидеров и Валери Симеонов, взети заедно".

Местан бе категоричен, че няма никакво намерение да плаща политически данък за каквито и било представи за република Турция като заплаха за националната сигурност и националната идентичност. 

Той настоя, че България трябва да разработи специална стратегия за отношенията си с южната си съседка. По думите му, както ЕС, така и Турция е обект на тероризъм.

На конференцията днес се очаква да бъде избран председателят на ДОСТ. 

fallback
Още от България
fallback