Няма санкционирани за нередности в ОП „Развитие на селските райони“, увери Танева

Министърът на земеделието беше категорична, че санкции от страна на ЕК не са налагани

09.04.2016 | 13:05 Редактор:
Няма санкционирани за нередности в ОП „Развитие на селските райони“, увери Танева
Няма санкционирани за нередности в ОП „Развитие на селските райони“, увери Танева

Няма абсолютно никаква връзка между „новината” за санкциите на ЕК към България заради проблеми в ПРСР и проверките на службите в ДФ „Земеделие”, заяви министърът на земеделието Десислава Танева, пише "Фокус". 

По думите ѝ наложената проверка само показвала, че политическата воля за борба с корупцията я има и тя винаги е съществувала в правителството на ПП ГЕРБ. 

"Аз мога да кажа моя опит. По принцип, когато получа два сигнала, от независими източници, за реализиране на корупционни практики в звена, на които аз съм работодател, освобождавам съответните лица дори без доказателства. Да, може да сгрешиш, но по-добре такава превенция да има, отколкото да изчакваш доказателства и в същото време практиката, ако е била вече създадена, тя вече да има достатъчно време, за да се наложи” коментира Танева. 

Тя даде за пример и случилото се по върховете на ДАИ: „Тук се говори за практика от години, за служители от години, това не се създава за един-два месеца. На всички ръководители аз бих препоръчала да засилят превенцията в смяна на всеки служител, за когото има сигнали, без да се чака доказване и прочее. Има риск, разбира се, такива, които не са виновни да се разберат с работните си места, но това не са единствените работни места в държавата”.

Общият размер на претендираните от Европейската комисия 320 млн. евро към България не са тайна, посочи още министърът, като допълни, че през 2014 година сумата е била обявена и е по отделни досиета на Програмата в периода 2008 - 2014 година. 

След процедура на доказване за коректност от страна на държавата, сумата е била свалена на 33,5 млн. евро. "Надявам се с досиетата, които не са затворени, да свалим още повече сумата. По отношение на общинските мерки, които наистина са най-проблемни, и през 2014 година по три досиета средствата, които ЕК би могла да претендира са 260 млн. евро", заключи тя.