Борисов: Няма защитен човек в държавата, независимо от позицията му

Премиерът увери, че не се меси в назначаването на хора в министерствата

08.04.2016 | 12:12 Редактор: Тодор Петров
Борисов: Няма защитен човек в държавата, независимо от позицията му

Няма защитен човек в държавата, независимо на каква позиция и от каква партия е той. Това заяви премиерът Бойко Борисов, запитан за назначението на Цветелин Цветанов за шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". 

"Ако някой е извършил престъпления, то той ще си носи отговорността за това", каза още премиерът. Той уточни, че в държавата са назначени над 2500 високо номенклатурни кадри, но това не означава, че те няма да бъдат преследвани, ако вършат престъпления. 

Борисов е сигурен, че всеки министър може да потвърди, че той не се меси в назначаванеите хора на отговорни постове в министерствата. Той припомни за предложението Станимир Флоров да стане шеф на ИААА. Тогава премиерът не се е съгласил, защото все още е имало напрежение по делата, които се водят и той не е искал да се създава напрежение около името на Флоров.

"Няма скандал във фонд „Земеделие” и няма опасност България да загуби средства по ОП за „Развитие на селските райони", коментира Борисов, по повод проверките от ДАНС във фонда. 

"Ако има хора, които са извършили престъпления, според подадените ни сигнали, затова са прокуратурата и ДАНС. Те да проверят и нарушителите да бъдат вкарани в затвора. Средствата по програмата вече са изплатени, остава да получим още 5 милиона евро, които има да ни плащат от Европа по тази програма", каза още премиерът.

Борисов допълни, че в цяла Европа има механизми, каквито са финансовите корекции, които могат да бъдат приложени. 

"Такава е практиката. Ако има такъв проект, той ще бъде коригиран. Затова са тези механизми", каза Борисов.