Борисов: Конфликт в здравеопазването не съществува

"Нужни са повече разговори с лекарите и контрол", изтъкна премиерът

07.04.2016 | 13:39 Редактор: Тодор Петров
Борисов: Конфликт в здравеопазването не съществува

"В момента не съществува конфликт в здравеопазването, а страните трябва да провеждат повече разговори", заяви премиерът Бойко Борисов. Според  него, в момента не се говори за пари и за някакви непреодолими пречки. 

"Повече бягат от контрола, който искаме да наложим върху дейностите, защото помните, че преди година и половина преди изборите всички политически партии заявиха, че в здравеопазването отчетността не е добра", каза още Борисов, цитиран от "Фокус". 

Бойко Борисов е на мнение, че трябва повече да се говори с медицинските работници, които искат и по-добро възнаграждение, а това може да се случи като се спестява от източването на пари. 

"При предишния мандат бяхме оставили ВМА без задължения, а само за година и половина те станаха 120 млн. лв. В настоящия момент нещата вървят добре и задълженията там са под 20 млн. лева", допълни той.

Премиерът направи съпоставка на идентифицирането на пациентите в лечебните заведения с промените, които настъпиха в българския парламент. 

"Тогава всички слушахме народните представители, които гласуваха с чужди карти. В момента, в който се сложи този идентификатор, изведнъж цялата измама с карти приключи." 

"Миналата година Здравната каса я финансирахме с над 450 млн. лева и усетиха ли хората с половин милиард по-добро здравеопазване? Аз мисля, че не. Ако проблемът на лекарите е идентификаторът, това не е проблем на здравеопазването. Всичко е в ръцете на министър Москов и се надявам той да обясни всяко свое действие и всяка своя наредба, защото това е специфична лекарска дейност", поясни Борисов. Премиерът е на мнениче, че ако реформата бе лесна, Радан Кънев все още щеше да е в управлението и да подкрепя своя министър. 

"Борбата с корупцията в момента се извършва по най-високите етажи", посочи още Борисов. Той допълни, че тази борба ще стигне до там, до където стига корупцията. По думите му, в момента най-добрите специалисти извършват разследванията, но изключително важно е и активирането на обикновения човек в подаването на редица сигнали, които веднага да се приемат и обработват. 

Борисов допълни, че през последните години се инвестират доста пари в култура и археология, защото туристите пристигащи на определено място, искат да видят съответните забележителности. 

"Затова се стараем доста в тази област и не жалим средства, които да бъдат вложени", каза премиерът при откриването на археологическия парк Сандански. 

 По думите му, това което е обещал се случва, като се има предвид строителството на АМ „Струма“ и това колко е удобно за всички пътуващи.

"До една-две години софиянци ще посещават Сандански, пътувайки за 1-2 часа. Ще си почиват и ще оставят парите си в Сандански, така че това е изключително добър бизнес", каза още премиерът.