fallback

Цветанов към Бъчварова: Да не се пипат отпуските на полицаите

Натрупването от 587 209 дни било най-вече при ръководните кадри

07.04.2016 | 12:38 Автор: Тодор Петров

Хилядите натрупани дни неизползван отпуск на полицаите са при редовите униформени, а най-вече при ръководните кадри. Това обяви шефът на групата на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия Цветан Цветанов. Според него не трябва да се реже отпуската на полицаите, а да се създаде регламент по използването й.  

Преди седмица вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви в отговор на депутатско питане, че неизползваните отпуски на полицаи са 587 209 дни. В проекта за промени в закона за МВР тя предлага оттпуската на полицаите да се намали от 30 дни на 25 дни годишно, пише Dnes.bg.

На заседание на вътрешната комисия в сряда депутатите отхвърлиха проекта на Бъчварова и така сложиха под въпрос реформата й в сектора.  

"Допълнителният отпуск до 12 дни може да бъде премахнат, но основният пакет 30 дни смятаме, че не е проблем да остане", обясни Цветанов днес. 

Според него може да се направи механизъм с правна регламентация, който да не позволява многократното натрупване на неизползваните годишни платени отпуски. 

"Например две-три години да я използваш, а след това да не можеш да я натрупваш. В разговори редови служители са ми казали, че натрупването е при ръководни кадри. Затова има дисбаланс при взимане на решенията", каза бившият вътрешен министър.  

Депутати от вътрешната комисия не приемат и идеята на Румяна Бъчварова да се намали извънредният труд на депутатите. Според Цветанов трябва да се приеме искането на синдикатите  – извънредният труд да се изплаща на три, а не на един месец.  

Цветанов обясни, че неприемането на закона "Бъчварова" не е бламиране. 

"Моля ви да не създаваме допълнително напрежение, защото повече от всякога се нуждаем от консолидация", каза още той. Според него в сектора трябва да се въведе централизиран подход.

Депутатите от другите групи, подкрепящи мнозинството, също обясниха, че не са имали за цел бламирането на Бъчварова.

fallback
Още от България
fallback