Алексей Петров дарява обезщетението от делото в Страсбург

Не каза дали ще поиска извинение от Цветан Цветанов за задържането му в акцията "Октопод" преди 6 години

05.04.2016 | 15:51 Редактор: Васил Детелинов
Алексей Петров дарява обезщетението от делото в Страсбург

Алексей Петров ще дари обезщетението от 9 хиляди евро, което Съдът по правата на човека  определи да получи заради показния арест при акцията "Октопод" от 2012 година.  Миналата седмица бившия съветник в ДАНС, Антон Петров – Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови – по известни като Дамбовците осъдиха България в Страсбург за над 100 000 евро обезщетение за задържането им.  

Показната Акция  тогава бе ръководена от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Сега Алексей Петров смята,че някой трябва да се понесе отговорност за ареста и обезщетението. 

"Разследвайте какво пише в това дело. Най -вероятно ще трябва да се използва някакъв регрес спрямо някой. Аз няма да назовавам имена защото съм пристрастен. Освен това тук става дума за над 100 000 евро нематериални щети. А  когато дойде времето за материалните щети- тогава не знам какво ще стане. Не се вълнувайте за 9- те хиляди евро. Вълнувайте се за 100 000-те  хиляди кой ще ги плати. Аз съм дарявал и по-големи суми"- коментира Алексей Петров.

 

Съдът в Страсбург постанови обезщетение от 90 000 евро за братята Дамбовци и семействата им, 15 000 евро за Хамстера и 9000 евро за Алексей Петров. Обвинението срещу групата, ръководена от Алексей Петров, беше за рекет, изнудване и заплахи, пране на пари, източване на комбинат "Кремиковци", укриване на данъци и сводничество. В българската съдебна система обвиненията по операцията "Октопод" бяха разделени в последствие на няколко дела

.Алексей Петров  не каза дали ще поиска извинение от Цветан Цветанов за задържането му в акцията "Октопод" преди 6 години.