fallback

Офшорните зони са раково образувание за целия свят, заяви Калфин

"Да се занимаваш с политика и да криеш пари в офшорна зона няма нищо общо с елементарния морал", смята вицепремиерът

05.04.2016 | 13:48 Автор: Луиза Божинова

Офшорните зони са раково образувание за целия свят, каза вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин по време на конференция на Съвета на Европа за представяне на новата Стратегия за правата на детето 2016-2021. "Те са законни и затова има много хора, които казват: "Не пипайте тук, няма нарушение на закона", но на практика те ощетяват редовните данъкоплатци във всяка една страна, които вместо да бъдат наравно с тези с високите доходи, които могат да си позволят ползване на такива офшорни зони, са принудени те да компенсират криенето на средства от други", допълни социалният министър. 

По думите му има изчисления, че само Европа губи 1 трилион евро годишно от загубени данъци в офшорни зони. 

"Офшорните предприятия би трябвало да бъдат ограничавани", категоричен е Калфин. 

Във връзка с "Панама гейт" и изведените от журналисти списъци, в които фигурират имена на известни политици, Калфин бе категоричен, че когато започнат да излизат български имена, страната ни трябва да бъде безкомпромисна. 

"Абсолютно недопустимо е да има хора, които се занимават с политика и да ги видим да участват в подобни схеми", заяви той. "Ако има такива, смятам, че те трябва да се оттеглят от всякакъв политически живот", допълни Калфин. Той уточни, че няма информация за такива, но понеже вижда, че се появяват конкретни имена на политици от други страни, разбира, че тепърва предстоят още проучвания. 

"Смятам, че да се занимаваш с политика и да криеш пари в офшорна зона няма нищо общо с елементарния морал в политиката", каза Ивайло Калфин.

По отношение на темата за правата на детето, социалният министър каза, че тя е важна за България и посочи, че отношението към децата е знак за зрелостта на едно общество. 

"Проблемът с изчезналите деца е и български, и европейски. В Швеция например преди година е имало около 300 непридружени деца, сега са 36 000. В България на тримесечие идваха около 1500. Те нямат легално формален представител. Много е трудно да бъдат задържани в България. Повечето деца, които идват в страната са от Афганистан. Има създадени условия за тях, но проблемът е, че не се задържат", каза Ивайло Калфин

Той посочи огромния проблем свързан с трафика на деца, които виждаме покрай бежанския поток. 

"България е страна, която си изпълнява всички задължения по регистрация на бежанците", заяви министърът. "Проблемът с непридружените деца е и български, и европейски", посочи той. "В България по данни от преди няколко месеца на тримесечие идваха по 1 500 деца, които са непридружени от родителите им, а иначе са в групи със съседи или по-широко семейство, но те нямат легално формален представител", обясни Калфин, цитиран от "Фокус". "Това е проблем, защото когато тези деца дойдат на наша територия, те продължават нататък. Установили сме, че много често тази по-широка придружаваща група децата има за задача да ги заведе до Германия или Швеция, което е крайната им точка“, каза още министърът.

Според него много е трудно те да бъдат задържани в България и точно тук се поставя въпросът, който има две страни – грижата, която страната ни трябва да положи за тях, и проблемът, че това са деца, които фактически са жертва на трафик. 

"Европа трябва да прояви солидарност към тези, които бягат от война, но не тогава, когато са минали през трафикантската мрежа", смята министърът. "Има и усилия за справяне с трафикантските мрежи, но цялата система е насочена към бизнес модел, който облагодетелства трафикантите. Това е в цяла Европа и трудно една страна може да се справи с него", обясни Калфин.

Той заяви, че няма информация за изчезнали в България деца. 

"Работим по законопроекта за детското правосъдие. Има работна група. Водещо е Министерство на правосъдието и МТСП също участва", посочи Ивайло Калфин. "Има яснота по някои части от закона като по самата процедура и подготовка на съдии и прокурори, които да се занимават с деца, които да допуснали отклонения", уточни социалният министър. По думите му 203 са децата, които са настанени в момента в двата вида институции – за малолетни и за непълнолетни. Идеята е институциите за малолетни да бъдат затворени и деца под 14 години да не влизат в затворена институция. 

Ивайло Калфин изрази задоволството си, че България е домакин на този значим форум и че от страната ни тръгва следващата 5-годишна Стратегия на Съвета на Европа за защита на правата на детето.

fallback
Още от България
fallback